RSS

АRNIСА МОNTANА - АРНИКА ПЛАНИНСКА




Родината на арниката са планините на Средна Европа (Испания, Франция, Унгария и др.). Разпространена е също в Карпатите, Прикарпатието, Закарпатието и др. Родовото латинско название на растението произхожда от гръцката дума арнос, означаваща овца, агънце, а видовото име от латинската дума монтана - планинска. В диво състояние арниката расте предимно по тревисти места в планините над 500 м надм. вис.


Арниката е многогодишно тревисто растение (фиг. 36) от сем. Сложноцветни (Сompositае), което достига височина 60-70 см. Коренището е червеникаво-кафяво, месесто, цилиндрично, с множество малки коренчета. Расте косо в почвата. През първата година се развива приосновната розетка от листа, които са едри, обратно яйцевидни, с 5-7 изпъкнали жилки по долната си повърхност и с къси дръжки. Стъблото се развива през втората година. То е изправено, понякога с няколко сре щуположни разклонения, покрито с къси жлезисти власинки. Стъблените листа са срещуположни, седящи, продълговати и заострени. По горната си повърхност имат трихоми. Съцветието е кошничка с жълто-оранжев цвят, разположена на върха на стъблото и разклоненията му. Периферните цветчета са езичести, женски, а вътрешните - тръбести и двуполови. Плодът е цилиндрично семенце, снабдено с хвърчилка.


Цветните кошнички, коренищата и по-рядко листата (Flоrеs, rhizome et folium Arnicae montanae).
Химичен състав. Коренищата и цветните кошнички съдържат етерично масло(О,05-0, 15%) с главни съставки азулен и сесквитерпени. Дрогата съдържа още смоли, восък, захари (фруктоза и захароза), инулин, декстроза, холин, бетаин, фитостерини, зеаксентин, галегин, каротиноиди, фенолни киселини, органични киселини (фумарова, ябълчна, млечна, кафеена и хлорогенова), ви тамин С, сесквитерпеновия лактон арнифалин, цинарин, дъбили и слузни вещества, белтъчини, мазнини, горчивото вещество арницин, флавонолови гликозиди (изокверцитрин, астрагалдин) , лутеолингликозид, тритерпенови алкохоли (арнидиол и фарада и др. Дрогата има приятен лайкоподобен мирис.



Арниката е старо народно лечебно средство на западноевропейските страни още от римско време Днес е известно, че дрогата притежава противовъзпалит кръвоспиращо, епител изиращо, жлъчогонио и нервноуспокоително действие. От нея се изготвят спиртна настойка (тинктура), отвара, запарка, екстракт, воден извлек и др., които се използват външно за вани, компреси, гаргара, лапи, разтривки и др. съдоразширяващото си действие и свързания с него прилив на кръв арниката е често използвано средство за разтриване при мускулите и сухожилията.
Ваните с есенция от арника се използват при отоци, натъртвания (контузии) или вътрешни кръвоизливи (хематоми), хемороиди, както и възпалителни процеси на ставите и половата система. Сместа за ваната се приготвя с темперирана вода и тинктура от арника в съотношение 9:1 (към 1/4 литър вода се прибавя 1,5 супена лъжица тинктура). Ваната подобрява кръвообращението и спомага за разнасяне на контузиите. Освен това възбужда централната нервна система и се прилага при умствена и физическа преумора, изтощение след тежко боледуване и др.
Компреси и лапи (със същата смес, както при ваните) се използват при изгаряния, измръзвания, циреи, хематоми, контузии, навяхвания и отоци. За целта в арниковия разтвор се потапя ленена или памучна кърпа, изстисква се добре и се полага върху контузията, след което се закрепва с вълнена кърпа. Необходимо е компресът да се поддържа непрекъснато влажен. Налагането на напоени тампони със същия разтвор се използва и при маточни кръвоизливи , както и при кръвотечения от носа.
В някои страни по аптеките се продават освежаващи, напоени с арникова тинктура кърпички, които могат също да се използват за компреси.
Разтриване със същата арникова смес се прави при ревматизъм и подкожни кръвоизливи. За същата цел се използва мехлем от арника (10-30%). За подобряване кръвообръщението на долните крайници се препоръчва натриването им след измиване с балсам от арника.
Жабурене с воден извлек от арника се използва при зъбобол, възпаление на гърлото, бронхит, задух и др.
Трябва да се знае, че вътрешното приемане в по-големи дози на арниковата билка има отровно действие, поради което трябва да става само по указание на лекар!
Козметично приложение. Арниковото етерично масло, както и запарката или отварата от коренищата или цветните кошнички на растението, се използват като добавка в козметични маски за укрепване и опъване на отпусната кожа. Тъй като много силната концентрация може да има отрицателен ефект, отварата или запарката трябва да се употребяват само разредени (1 част отвара или запарка - на 8 части вода, а при маските се слагат най-много 5 капки от тях). Народната фитокозметика препоръчва при мазна кожа и разширени пори следната запарка: 5 супени лъжици суха надробена дрога се залива с 1/2 литър вряла вода и се държи до охлаждане, след което се прецежда. Лицето и шията се измиват предварително с хладка вода, подсушават се, след което с напоен памук от запарката се натриват. Процедурата се извършва 2пъти дневно (сутрин и вечер).
Друга стара народна рецепта за премахване на слънчеви петна и лунички по лицето е налагане на компрес със следната течност: 25г боракс се разтваря в 1/2 литър гореща вода и се прибавя 25 мл глицерин и 10 мл арникова тинктура. Налагането на компреса се извършва 2пъти дневно по половин час.

Германската народна фитокозметика препоръчва при смущения на кръвообръщението на лицето (бледа и отпусната кожа) следната маска с тонизиращо действие: вземат се по 1 чаена лъжичка , нишесте, каолин и магнезиев карбонат, размесват се добре в сухо състояние, след което се забъркват с топла вода до гъста каша. Непосредствено преди нанасянето на маската се капват 5 капки отвара от арникова дрога и сместа се размесва добре. Ма ската престоява 15 минути, след което се измива с топла вода и се поставя хладък компрес върху лицето, докато изстине напълно. При мазна кожа и разширени пори на лицето се препоръчва лосион от арникова запарка: 2-3 супени лъжици дрога се заливат с 1 чаена чаша вряла вода, която се захлупва. След изстиване разтворътсе прецежда и използва като лосион за лице. По този начин порите на лицето се свиват, кожата се почиства и се подобрява кръвообращението.
Арниковото етерично масло се използва за масаж. В Австрия се произвежда крем арника, който притежава разхлабващ ефект върху мускулатурата и е особено подходящ при мускулни претоварваня (т. нар мускулна треска) и тежки физически усилия. Арниковотоетерично масло намира приложение в парфюмерийната промишленост.
Други приложения.

Арниковото етерично масло се използва при производството на ликьори.

0 коментара:

Публикуване на коментар