RSS

Бял бор

лечебното действие на боровите продукти не е забравено и е известно, че притежават дезинфекционно, противовъзпалително, противогнилостно, отхрачващо, смекчаващо, пикочогонно, жлъчегонно, противоневралгично, противоревматично, противомикробно, противоскорбутно, външно дразнещо, зачервяващо и затоплящо действие.

Инхалации.

Извършват се с няколко капки от 10%-ов разтвор на терпентиново масло, прясно борово етерично масло или с отвара от боровите иглици или връхчета, при заболявания на гърлото и дихателните пътища - хроничен бронхит, трахеит, бронхиектазии, кашлица, коклюш, белодробни възпаления, фарингит, синузит, бронхит, бронхиална астма, ларингит и др. Вдишваните пари подобряват кръвообращението и кръвооросяването, стимулират отделянето на храчки, действат противовъзпалително, успокояват кашлицата и нервната система (особено при повишена емоционалност, невроза и стрес). Трябва да се има предвид обаче, че по-продължителното вдишване от 5 минути на парите на терпентиновото масло може да предизвика слабост, световъртеж, бъбречнотъканни увреждания, а в тежки случаи дори безсъзнание, което налага предварителната консултация с лекар-специалист за точната дозировка на процедурата.



Тези неразположения се дължат на стареенето на терпентиновото масло -при продължителен контакт с въздуха в него се получават псрокиси, които могат да образуват вредния метхемоглобин. Ето защо при домашни условия се предпочитат инхалациите с отвара от боровите иглици или връхчета или с борово етерично масло.
Отдавна е известно свойството на "целебния въздух" на боровата гора да възстановява здравето. Доказано е, че боровите дървета отделят летливи вещества (етерични масла), които убиват много болестотворни микроорганизми. Не случайно противотубер-кулозните санаториуми и планински почивни станции се строят в борови гори.
Вани с отвара от борови иглици или връхчета (за 1 вана - 500 г дрога в 5 литра кипяща вода за 15-30 минути), а също с борово етерично масло или боров концентрат (закупени от аптека) са особено ефективни и препоръчителни при ревматични заболявания, кожни обриви, копривна треска, хемороиди, възпаления на дихателните пътища, бронхиална астма, туберкулоза, скрофулоза, подагра, невралгии и неврози, мускулни болки, депресии, психична преумора, краста, екземи, трудно зарастващи рани и разрязва ния по кожата, възпаление на пикочнополовите пътища (бяло течение и цистит). Ваните оказват тонизиращ, половостимулиращ и общоукрепващ организма ефект и подчертано нервноуспоко ително (при нервно изтощение) и повишаващо защитните сили действие срещу инфекциозни заболявания. Температурата на водата трябва да е 35-37 ° С, а продължителността на процедурата 8-10 минути, като се препоръчват 1-3 вани седмично. Вани за деца с рахит се препоръчват с отвара от борови иглици в продължение на 5-8 седмици всекидневно по 15 минути. За целта 100 г борови иглици се киснат за 10 минути в 1,5 литра студена вода, след което се варят за 30 минути и получената отвара се прецежда. Ваните оказват ободряващо и успокоително действие, улеснява дишането, а изпаренията улесняват отделянето на храчки пр възпаление на дихателните пътища. Освен това засилват защитните сили срещу инфекциозни болести.
Жабурене със запарка от дрогата се използва при възпаление на венците, зъбобол и др.


Разтриване с терпентиново масло или с борово етерично масло (може и разтворени в спирт или силна ракия) се практикуват при простудни заболявания, кожни обриви, ревматизъм, ишиас, лумбаго, радикулит, невралгии, артрит и др.
Намазване с боров мехлем, получен от промит 10-15 пъти с вода боров катран (до избелването му) и последващо варене с говежда лой и бял сакъз, се препоръчва от народната медицина при кожни _ увреждания, гнойни и трудно зарастващи рани, екземи и др. А терпентиново масло (1 част) в смес с вазелин (2 части) се използва за втриване в кожата като болкоуспокояващо средство при ставен ревматизъм и артрити.
Компреси с разтворено в спирт борово масло или смола и след това прибавяне на 20 капки от настойката, смесена със 100 мл вода, се използват при ревматизъм, трудно зарастващи гнойни рани и язви по кожата, лишей, екземи и др.
От боровите иглици фармацевтичната промишленост добива препарата цинабип, използван при камъни и колики на пикочния мехур, а също хлорофило-витаминна паста за външно третиране на трудно зарастващи рани, изгаряния и някои кожни болести. Канифолът, получен при дестилацията на боровия терпентин, влиза в състава на пластири за малки рани. Боровият въглен (остатък от дестилацията на дървесината) се използва като адсорбент при хранителни отравяния, интоксикации, за противогази и др., а боровият катран - против крастни кърлежчета при краста и срещу насекоми (мравки и др.).
Козметично приложение. При силен студ и изпръхване на кожата на лицето, както и поява на лишеи се препоръчва намазване на лицето и устните с боров вазелин (смес от борово етерично масло с вазелин).

Боровото масло е стимулатор на застаряващата кожа. Запарката от дрогата се използва за стимулиране растежа на косата при оредяването й, опадване и пърхут и действат тонизиращо на кожата на главата. За целта 1 супена лъжица борови иглички (надробени) се запарват с 1 чаена чаша кипяща вода да до охлаждане. След това се прецежда и се напоява тампон памук, с който се извършва втриване в корените на космите на косата всяка вечер в продължение на 10 дни. Боровото етерично масло влиза в състава на препарата ПИТ - ефикасно средство срещу окапване на косата и пърхут.

От различните борови продукти се получават много козметични препарати (хлорофилин, борово хлорофилокаротинова паста, зъбни пасти, борова вода,разтриващи мазила др.), както и парфюмерийни средства - дезодориращи и ароматизиращи спрейове, сапуни, одеколони, детергенти, конкрети, резиноиди, абсолю и др.

0 коментара:

Публикуване на коментар