RSS

израз в прекрасните форми


Да съзерцаваме , вкусваме и да се наслаждава на красота е потребност на духа, негов живот и живот райски.



Получавайки познание за него чрез съчетаването с духа, и душата се увлича след него и постигайки го по свой душевен начин, ту радостно се хвърля върху това, което в нейния кръг и се представя като негово отражение (дилетанти), ту сама измисля и произвежда неща, в които иска да го отрази така, както си го представя (художници и артисти).


Ето откъде са тези гости - сладостните, свободни от всичко чувствено чувства, които възвисяват душата до духа и я одухотворяват!

От произведенията на изкуството - към този клас могат да бъдат тези, чието съдържание е божествената красота на незримите божествени неща, а не тези, които, макар и да са красиви, но представляват същият обичаен душевно-телесен бит или същите земни неща, които съставят ежедневната обстановка на бита. Не само красивото търси душата, водена от духа, но израз в прекрасните форми на невидимия прекрасен свят, накъдето я тегли със своето въздействие той.
Ето какво е дал на душата / духът, съчетан с нея, и ето каква душа е одухотворена.

Не мисля, че нещо от това би Ви затруднило, но Ви моля да не четете това мимоходом, а да го обсъдите добре и да го приложите към себе си. Одухотворена ли е Вашата душа?! Нали и Вие пеете и музицирате!

0 коментара:

Публикуване на коментар