RSS

Епохата на Водолея

Ние сме в епохата на Водолея: раждат се нови хора, раждат се нови деца – съвсем други, отколкото ние самите, раждат се нови идеи и социални структури, появява се нова енергетика и се заражда нова култура. И нашата задача се състои в това, културата, предназначена за хората от следващото хилядолетие, да не се строи на празно място.


С други думи, нашето поколение трябва да подготви културният мост, който ще свърже хората от второто и третото хилядолетие и, както ми се струва, науката за човека ще играе централна роля в културата на бъдещето. Човекът и неговата психика – това са най-сложните обекти в цялата известна Вселена и ако ние разберем нещо за това, как е устроена психиката и как може да се взаимодейства с нея, то ние ще разберем нещо и за Вселената, сега пред нас е време за равносметки и създаване на нова парадигма в психологията.

Парадигма в науката – това е основен начин на виждане, основен език или, по К. Кастанеда, положение на събирателната точка.
Аз не се съмнявам в това, че скоро трябва да възникне нова парадигма на човека – разбиране на човека като единно цяло – не номинално, не формално, а съдържателно и структурно. И какво ще бъде то , времето ще покаже ...

0 коментара:

Публикуване на коментар