RSS

Ин и ян

Чистата енергия Ян циркулира на ниво пори на ко¬жата, мътната енергия Ин циркулира на нивото (пронизва) на петте органа (Джан).

Чистата енергия Ян дава тонус на четирите крайника (на тялото) мътната енергия Ин се възобновява в шестте "вътрешности" (шестте кухи органа, Фу).
Водата е Ин, огънят е Ян.

Ян е енергията, Ин е вкуса на храната (на хранителните продукти). Последната поддържа материалната форма като след това се преобразува в енергия. Енергията се преобразува в Същност, а Същността се преобразува в световна енергия.

Енергията подхранва Същността, а храната - нейната материална форма. (Обаче) космическата или световната енергия поражда и Същността, и материалната й форма.

По този начин храната може да нанася вреди и на Същността, и на нейната материална форма. (Космическата) енергия се трансформира у човека в нова форма на енергия. Последната може да преминава в състояние на смущение под "косвеното" въздействие на хранителните вещества. Храната с инска природа се отстранява през долните отвори, а храната с янска природа - през горните.
Art Images Art Pics Photo Sharing
Силната храна съответства на Ин, по-слабата - на Ин в Ян. Силната енергия е Ян, по-слабата - на Ян в Ин. Твърде силната храна води до разстройства, по-умерената осигурява добро състояние.

Прекалено силната енергия предизвиква треска, прекалено слабата - разстройство.

0 коментара:

Публикуване на коментар