Притеснявате се за незначителни неща и сънят ви е неспокоен? Тогава включете в менюто си салата от сурова целина, настъргана на едро и подправена с растително масло.
Възпята от Омир, известна още от древността и призната от съвременната медицина, любима храна на богинята Афродита... Това е познатата на всички ни целина! Този зеленчук е истинска банка на полезни вещества и етерични масла, които зареждат с енергия и предпазват от болести.
Целината е балсам за стомаха и червата. Надземната част и кореноплодът са богати на етерични масла и органични киселини, които възбуждат апетита, засилват отделянето на храносмилателни сокове и подобряват храносмилането и усвояването на полезните вещества. Коренът съдържа груба целулоза, която нормализира работата на червата и лекува запек. Целината притежава леко спазмолитично действие, помага при спазми на стомаха и образуване на газове в червата - метеоризъм.
Целината лекува рани. От древността хората лекуват порезни рани с настойка от сухи листа. Съдържащите се в тях етерични масла и фитонциди притежават антисептично и противовъзпалително действие.
Рецепта: 2 супени лъжици сухи листа се заливат с чаша вряла вода и се оставят да се изкисват в нея 2 часа. Прецедената настойка се използва за компреси.
Целината действа успокояващо. Пресният кореноплод е богат на антистресовия минерал магнезий. Ето защо сокът от целина е чудесно успокояващо средство и помага в борбата срещу депресията. Може да се пие в смес със сок от моркови, ябълки, магданоз или копър.
Рецепта: Притеснявате се за незначителни неща и сънят ви е неспокоен? Тогава включете в менюто си салата от сурова целина, настъргана на едро и подправена с растително масло. Или пийте прясно изцеден сок от корените - по 3-5 с. л. три пъти дневно преди хранене.
0 коментара:
Публикуване на коментар